Meteoritjægere i Grønland – Københavns Universitet

Kalender > 02. feb > Meteoritjægere i Grønland

Meteoritjægere i Grønland

v./ meteoritforsker Henning Haack & arkæolog Martin AppeltDato 
Onsdag d. 27. februar
kl. 19.00

Sted 
GEOLOGISK MUSEUM
Øster Voldgade 5-7, 
1350 København K 

Billetter
Købes i museums-butikkerne eller via
POLITIKEN PLUS

KLIPPEKORT-tilmelding til
vinogvidenskab@snm.ku.dk
Læs mere her...

KU-RABAT for studerende og medarbejdere.
Læs mere om ordningen.

Følg løbende med på Facebook

 

For flere tusinde år siden styrtede en sværm af tonstunge meteoritstykker ned over Kap York i det nordvestlige Grønland. Senere opdagede inuit-befolkningen himmeljernet, som de udvandt og dygtigt udnyttede til knive og harpunspidser. En af meteoritstykkerne står nu i Geologisk Museums gård: Agpalilik, verdens sjettestørste meteorit. Den videnskabelige jagt på himmeljernet fortsætter i Grønland, for de er budbringere fra Solsystemets tidligste tider.

HENNING HAACK, ansvarlig for Statens Naturhistoriske Museums meteoritsamling, har i 2012 været på hundeslæde-ekspedition efter nye jernmeteoritter ved Kap York. Han fortæller om sine egne erfaringer i det kolde nord og om de danske fund og ekspeditioner, der igennem tiderne har hjembragt meteoritstykker fra Grønland. Heriblandt om fundet af den 21 tons tunge Agpalilik i 1963, som med megen møje blev transporteret fra det øde Nordvestgrønland til København. Endelig perspektiverer han den spændende viden som meteoritterne kan give os om Solsystemets tidlige historie.

Før vestlige forskere fik øje på meteoritterne, udnyttede inuit jernet til deres redskaber. Arkæolog MARTIN APPELT fra Nationalmuseet fortæller om spektakulære arkæologiske fund af meteoritstykker, der viser hvordan Tunit (det østlige Arktis oprindelige beboere) handlede og forarbejdede jernet. Måske var det netop jagten på meteoritjernet, som var årsag til, at grupper af Inuit vandrede fra deres hjemegne ved Beringstrædets kyster ind i arktisk Canada og Grønland. Sikkert er det dog, at Inuit ved begyndelsen af 1300-tallet havde sat sig på byttehandlen med jern og udkonkurreret Tunit. Martin vil også berette om, hvordan amerikanske og europæiske opdagelsesrejsende først hørte om meteoritjernet.

I pausen serveres et glas vin.