Vin & Videnskab: Liv på Mars? – Københavns Universitet

Kalender > Begivenheder > 2012 > 11. nov > Liv på Mars

Vin & Videnskab: Liv på Mars?

v./ Morten Bo Madsen & Kai W. Finster

Et af de allerstørste eksistentielle spørgsmål for os mennesker er, om der kan være liv andre steder i universet, ikke mindst på Mars. Det mest ambitiøse skridt nogensinde i retning af at kunne besvare dette spørgsmål er netop landet på den røde planet. Mars-roveren Curiosity skal søge efter indikationer for, om der har været favorable betingelser for udvikling af liv på Mars. Ved aftenens arrangement kan man møde Morten Bo Madsen fra Niels Bohr Institutet, der arbejder på Mars-missionerne, og som oplevede landingen af Curiosity fra forreste række i NASAs amerikanske hovedsæde, samt Kai W. Finster fra Mars Simulation Laboratory på Aarhus Universitet. Her har man konstrueret et særligt kammer, der simulerer forholdene på Mars, og som måske kan være med til at besvare spørgsmålet, om liv kan eksistere på vores naboplanet.

Efter en rumrejse på over 8 måneder satte Mars-roveren Curiosity den 6. august – til uendelig stor lettelse for NASA – sikkert sine hjul på Mars’ overflade. Curiosity er meget større end de tidligere Mars-rovere og medbringer en langt mere omfattende og avanceret pakke af videnskabeligt udstyr. De kommende år skal dette rullende laboratorium udforske nogle af Mars’ mest spændende regioner, der aldrig før har været besøgt, i søgen efter tegn på, om der tidligere har været et miljø, hvor mikrobielt liv kunne være opstået. MORTEN BO MADSEN fra Niels Bohr Institutet, der også har arbejdet på flere af de tidligere Mars-missioner, sad på (tredje)forreste række hos NASA i USA, da de involverede parter fulgte den komplicerede landing i åndeløs spænding. Han forventer, at Curiosity-missionen kommer til at fylde en stor del af resten af hans arbejdsliv. Morten Bo Madsen fortæller om den fantastiske mission, lige fra den risikable landing og udfordringerne ved at skulle fjernstyre et køretøj 570 millioner kilometer væk til de første resultater af Curiositys gøren og laden og planerne for og forventningerne til missionen i fremtiden.

Det grundlæggende spørgsmål, om der principielt kan eksistere liv på Mars, er også noget, der beskæftiger en tværfaglig forskningsgruppe herhjemme, Mars Simulation Laboratory på Aarhus Universitet, som både indbefatter biologer, geologer, kemikere og fysikere. Gruppen, der i øvrigt også har udviklet instrumenter til Mars-missioner, har konstrueret et særligt kammer, som simulerer forholdene på Mars. Her kan man undersøge, om mikrobielle samfund kan overleve og dermed, om der overhovedet er grundlag for liv i Mars’ overflademiljø. Ph.d., lektor og mikrobiolog KAI W. FINSTER vil berette om Mars Simulerings-laboratoriets nyskabende arbejde og om, hvor tæt man er kommet på et svar. Han vil også fortælle mere generelt om, hvordan man i det hele taget skal lede efter liv i rummet.

I pausen serveres et glas vin.